ERMENİ FAALİYETLERİ ( 01 Mayıs 2018 )

1. ERMENİ ÇETELERİNCE ŞEHİT EDİLENLER ANILDI
Kahramanmaraş’ta sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen etkinlikle asılsız Ermeni soykırımı iddiaları kınanarak, Kahramanmaraş’ta Ermeni çetelerince şehit edilenler anıldı. (T)
http://avim.org.tr/tr/Bulten/ERMENI-CETELERINCE-SEHIT-EDILENLER-ANILDI

2. Ermenistan Ulusal Meclisi, ülkenin Başbakanı seçiminde özel bir oturum düzenliyor. “Benim Adımım” hareketinin lideri, Yelq muhalefetinin başkanı Nikol Paşinyan, Başbakanlık görevine aday gösterilen tek aday. Oturum, Nikol Paşinyan’ın biyografisini sunan Yelq üyesi Ararat Mirzoyan’ın konuşmasıyla başladı. Bundan sonra Başbakan adayı Nikol Paşinyan söz aldı ve parlamentonun adaylığını onaylaması halinde Ermenistan’daki siyasi durum, vizyonu ve geçici Başbakan görevinde uygulanacak kısa vadeli girişimler hakkında açıklamalar yaptı. (İ)
https://www.panorama.am/en/news/2018/05/01/Pashinyan-responds-to-MP-questions-as-the-National-Assembly-electing/1942463

3. Ermeni <sözde> Soykırımı’nın 103üncü yıl dönümüne adanmış bir dizi toplumlararası etkinlik Suriye’nin Halep kentinde 24 Nisan’da başladı. Ermeni Protestan Beytel Kilisesi’nde bir anma etkinliği düzenlendi, ardından Halep Ermenistan Başkonsolosluğu adına resmi çelenk koyma töreni düzenlendi. Çelenk kilisenin dışındaki Ermeni <sözde> Soykırımı anıtına bırakıldı. (İ)
http://armedia.am/eng/news/60423/aleppo-events-dedicated-to-the-103rd-anniversary-of-the-armenian-genocide.html

4. Ermenistan Ulusal Meclisi, yeni başbakanın seçilmesini görüşmek üzere özel oturumunu Salı günü öğleden sonra açtı. Muhalefetteki Yelk fraksiyonundan Nikol Paşinyan, görev için tek aday.
105 üyeli parlamentoda, adayın kazanması için en az 53 oy toplaması gerekiyor. (İ)
http://www.tert.am/en/news/2018/05/01/parliament/2675298

5. Almanya Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa, Transkafkasya ve Merkezi Asya İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Andreas Peschke, ʺAlmanya Ermenistan’daki gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor. Biz sükunet, anayasallık ve sorumluluk çağrısında bulunuyoruz.ʺ dedi. (T)
https://news.am/tur/news/449127.html

6. Ermenistan’da muhalif Parlamento grubu “Yelk” (Çıkış bloğu) tarafından Başbakanlığa aday gösterilen muhalefet lideri Nikol Paşinyan Parlamento’da milletvekillerin sorularını yanıtlıyor.
ECP’li milletvekili Arman Sağatelyan Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecinde karşılıklı ödün konusunda Paşinyan’ın görüşünü sordu. Mevcut durumda karşılıklı ödünlerin söz konusu olmadığını vurgulayan Paşinyan ,“Bu durumda biz sadece kendi devletimizin, ülkemizin savunmasının güçlendirilmesi hakkında düşünmeliyiz. Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağ halkının kendi kaderini tayin etme hakkını tanınmasından sonra sadece karşılıklı ödünler hakkında konuşabiliriz” dedi. (T)
https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/05/01/Paşinyan-Azerbaycan-Karabağ/128318

7. Paşinyan, ön oylama oturumunda ekonomik gelişme vizyonunu sunuyor. Paşinyan, herkes için yasa önünde eşitliği sağlamaya söz verdi. “Her şeyden önce bu Başbakan, ailesi, akrabaları ve arkadaşları ile ilgilidir. Yüksek rütbeli yetkililerin beyan sistemi ve görev süresi boyunca bu yapının nasıl değiştiği belirlenecektir. Görev süreleriyle eşzamanlı olarak yasadışı zenginleşme, belirli sonuçları beraberinde getirmelidir ” ded,. (İ)
http://artsakhpress.am/eng/news/85642/pashinyan-presents-vision-for-economic-development-in-pre-vote-hearing.html

8. Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyetçi Parti Sözcüsü Edward Sharmazanov, Başbakan adayı Nikol Paşinyan ile istişareler sonrasında gazetecilere verdiği demeçte,
“Birçok siyasi güçten farklı olarak, kendiliğinden kararlar vermeyiz, ne olursa olsun, Ermenistan ve Karabağ’ ın güvenliği temel olacak” dedi. (İ)

9. Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eduard Sharmazanov, 1 Mayıs’ta mecliste Başbakan adayı Nikol Paşinyan’ a “Sayın Paşinyan, dün olduğu gibi bugün de beni ikna edemediniz, sizi Baş Komutan rolünde göremiyorum” dedi. (İ)
https://armenpress.am/eng/news/932030.html

10. Newsmax, bir makalede, Cumhurbaşkanı Donald Trump’ın geçen hafta Ermeni Anma Günü’nü – 1915’te 1,5 milyon Ermeni’nin ölümünü anmaya çalışırken hiç kimseyi tatmin etmediğini bildirdi.
Ermeni Anma Günü (24 Nisan) için yayınlanan bildiride Trump “meds yeghern” (Ermenice “vahşet” veya “felaket” anlamına gelen) terimi, “20. yüzyılın en kötü kitlesel zulümlerinden biri” olarak tanımlarken kullandı. (İ)
http://www.panarmenian.net/eng/news/254972/

11. ABD Ermenileri, Ermeni Gençlik Federasyonu (AYF-YOARF) Washington “Ani” bölümünün düzenlediği 24 Nisan protestosunda, 2017 yılında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde yapılan saldırı mahallinde <sözde> soykırım adaleti için miting düzenledi. (i)
http://www.panarmenian.net/eng/news/254968/