profile image
by drigiman
on 23/6/16
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΠΡΟΣ
Εφημερίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» στο φύλλο της 21ης Ιουνίου, ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Στο Νοσοκομείο Χανίων Δραματικές καταστάσεις» και το τρισέλιδο αφιέρωμα στην καταγραφή των ελλείψεων σε αρκετές κλινικές, αποτυπώνει την πάγια πλέον τακτική της εφημερίδας για τον μηδενισμό κάθε προσπάθειας που συντελείται στο χώρο της Υγείας. Ποτέ στο παρελθόν και κυρίως στη πενταετία 2010-2015,που συντελέστηκε η απογύμνωση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν είδαμε ανάλογο δημοσιογραφικό ζήλο με πολυσέλιδα δημοσιεύματα.
Τότε πού ούτε μία πρόσληψη Ιατρικού, Νοσηλευτικού ή άλλου προσωπικού έγινε, τότε που το περισσότερο προσωπικό συνταξιοδοτήθηκε μαζικά, χωρίς να τηρηθεί ούτε καν η εντολή της Τρόικα για μια πρόσληψη σε κάθε δέκα αποχωρήσεις, με τις τότε Κυβερνήσεις να αποδεικνύονται Βασιλικότερες του Βασιλέως, με τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο 661 κλινών και στη διαθεσιμότητα 1400 εργαζομένων.
Τότε που οι ανασφάλιστοι αποκλείστηκαν ουσιαστικά από την πρόσβαση τους στη Δημόσια Υγεία και οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων μειώθηκαν στο 50% πάλι δεν είδαμε πολυσέλιδα αφιερώματα για τις δραματικές καταστάσεις.
Η εφημερίδα επέλεξε να το κάνει τώρα και μάλιστα χωρίς να αφιερώσει ούτε δύο γραμμές σ αυτά που έγιναν τον τελευταίο χρόνο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για προφανείς λόγους οι οποίοι επαφίενται στη κρίση των αναγνωστών της.
Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο για την πλήρη ενημέρωση των Χανιωτών να αναφερθούν οι συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις που έγιναν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα με πρώτο αυτό της έλλειψης προσωπικού.
1. Σε πρώτη φάση στο τέλος του 2015 παρατάθηκε η παραμονή των Επικουρικών ιατρών που υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο έως το Σεπτέμβριο του 2016, καθώς η απομάκρυνση τους στο συγκεκριμένο χρόνο θα οδηγούσε σε κατάρρευση το Ε.Σ.Υ.. Σε αυτούς προστέθηκαν και νέες θέσεις Επικουρικών ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 14
2. Προσλήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις έξι ειδικευμένοι ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. Τέσσερις από αυτές προέρχονται από παλιές προκηρύξεις, οι οποίες βρισκόταν στα συρτάρια προηγουμένων Υπουργών Υγείας. Οι θέσεις των προκηρύξεων αυτών ήταν πολύ περισσότερες, αλλά αρκετοί δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό.
3. Εγκρίθηκε η πρόσληψη 19 μόνιμων ιατρών, από τις οποίες οι 12 Επιμελητών Β΄ έχουν ήδη προκηρυχτεί και οι εναπομείναντες εφτά θα προκηρυχτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
4. Ολοκληρώθηκε η επιλογή από τον ΑΣΕΠ των 4Κ και 5Κ προκηρύξεων, οι οριστικοί πίνακες βρίσκονται ήδη στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου γίνεται ο έλεγχος Νομιμότητας των τίτλων σπουδών και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ορκιστούν. Πρόκειται για μία θέση ΠΕ Φαρμακοποιών (4Κ) , 8 θέσεις ΤΕ Νοσηλευτριών και μια θέση ΤΕ Ακτινολογίας-Ραδιολογίας (5Κ)
5.Σε διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων βρίσκονται οι παρακάτω θέσεις Επικουρικού προσωπικού:
Μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής
Μία θέση ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων
Δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας
Δύο θέσεις Βοηθών Νοσηλευτών
Μία θέση ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου
Μία θέση ΔΕ Κλιβανιστού
Τρεις θέσεις ΥΕ Μεταφορείς Ασθενών
Συνολικά 11 θέσεις επικουρικών

6. Εγκρίθηκε η πρόσληψη 13 συνολικά ατόμων και συγκεκριμένα για τις παρακάτω θέσεις:
Δύο θέσεις ΤΕ Μαιών για Μ.Ε.Ν.Ν.
Μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής,
Δύο θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής για Μ.Ε.Θ.
Μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής για τον Ψυχιατρικό τομέα
Τρεις θέσεις ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
Μία θέση Βοηθών Θαλάμου για τη Μ.Ε.Θ.
Δύο θέσεις ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας
Μία θέση ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων

7. Τέλος από τους επιτυχόντες του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, οι οποίοι παρέμεναν αδιόριστοι απ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το Νοσοκομείο Χανίων θα προσλάβει 24 Υπαλλήλους των παρακάτω κατηγοριών:
2 ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού
1 ΤΕ Λογιστικής3ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας
18 ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού
ΣΥΝΟΛΟ : 24 θέσεις

Συμπερασματικά λοιπόν γίνεται αντιληπτό και από τον πιο κακόπιστο ότι παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια , σε 72 προσλήψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο Χανίων και μάλιστα μαζικές, κάτι το οποίο επιδεικτικά αγνοήθηκε από τον συντάκτη του άρθρου
Δεν αναφέρθηκε ούτε μία λέξη για το πόσοι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας μπορούν πλέον και αυτοί να έχουν πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία με τη χρήση μόνο του Α.Μ.Κ.Α., έπειτα από τη νομοθέτηση του Παράλληλου Προγράμματος για την Υγεία.
Δεν κρίθηκε απαραίτητο να αναφερθεί ούτε η έκτακτη επιχορήγηση με 11.231.000 € στα Νοσοκομεία της Κρήτης, ούτε που κινήθηκε φέτος ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Χανίων.
Απόλυτη σιωπή για την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από χρόνια, στη πληρωμή των εφημεριών.
Καμία αναφορά ούτε σε καμιά άλλη απόφαση που διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων όχι με οριζόντιες περικοπές, αλλά με ανθρωπιστικό πρόσημο, όπως για παράδειγμα την απευθείας σύναψη συμβάσεων με 82 καθαρίστριες, αυξημένες κατά είκοσι σε σχέση με αυτές που απασχολούσε το συνεργείο.
Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις λύνουν με τρόπο οριστικό και στο σύνολο τους τα προβλήματα που επί σειρά ετών ταλανίζουν το Νοσοκομείο Χανίων.
Μια τέτοια άποψη θα κινούταν στη σφαίρα της εξιδανίκευσης των συνθηκών, εξίσου ακραίας με την μηδενιστική άποψη της εφημερίδας.
Ο Δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων, αποτελούν πρωταρχικό μέλημα μας και γι αυτό χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές τομές.
Η προχειρότητα και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή των οριζόντιων περικοπών που συντελέστηκαν στα προηγούμενα χρόνια, η απαξίωση του Ε.Σ.Υ., οι διαβλητές διαδικασίες της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης, οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική κατάρρευση του, θέλει πολύ δουλειά για να αποκατασταθεί.
Κάθε αλλαγή χρειάζεται σχεδιασμό, μελέτη, αφοσίωση, πολιτική βούληση και στοχευμένες δράσεις.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο συνεχίζεται δυνατά και αποφασιστικά….

Από τη Διοίκηση της 7ης Υ.Π.Ε. Κρήτης.